Bedir Savaşı
Müslümanların Mekke’den Medine’ye hicret etmelerinden iki yıl sonra, 624 yılında gerçekleşmiştir. Hicretten sonra, Müslümanlar Mekke’deki tüm mallarını geride bırakmak zorunda kalmış, Mekkeli müşrikler bu malları ticaret amacıyla kullanmışlardı. Müslümanlar, Mekke’den Medine’ye geçen bu kervanları durdurmak için zaman zaman müdahalelerde bulunuyordu.
Kervan Haberi ve Hazırlıklar
Müslümanların mallarının satılmasıyla elde edilen 50.000 dinar değerinde sermayeli bir kervanın Şam’dan döndüğü haberinin Medine’ye ulaşmasının ardından, kervanı ele geçirmek için hazırlıklar başladı.
Bu büyük kervanın başında olan Ebu Sufyan, Müslümanların saldırma ihtimalini düşünerek Mekke’ye haber gönderdi. Bunun üzerine Ebu Leheb hariç, Mekkeli müşrikler 1000 kişilik bir ordu hazırlayarak kervanı korumak amacıyla yola çıktılar.
İslam Ordusu’nun Hazırlığı
Müslümanlar, 313 kişilik küçük bir ordu ile Müşrik ordusundan habersiz bir şekilde kervana doğru ilerliyordu. Peygamberimiz, kervanın durumunu gözlemek için gözcüler gönderdi. Gözcüler, kervanın 2 gün sonra Revha Vadisi’nde konaklayacağını haber verdiler. Bunun üzerine Peygamberimiz, İslam ordusunu Bedir istikametine çevirdi. Ancak Ebu Sufyan, Bedir kuyularında su ihtiyacını karşıladıktan sonra s kervanı sahil yoluna yönlendirdi ve güvende olduklarını Mekke’ye bildirdi.
Müşrik Ordusuyla Karşı Karşıya
Ebu Cehil, kervanın güvene alınmasına rağmen Bedir’e kadar gitmekte ısrar etti. İslam ordusu, müşrik ordusunun yaklaştığını öğrenince Peygamberimiz sahabilere, “Kervanı mı takip etmeli yoksa savaşmalı mıyız?” diye sordu. Sahabeler, “Ey Allah’ın Resulü, sen nasıl istersen öyle yap. İstersen denize dal, biz de seninle geliriz.” dediler. Peygamberimiz, “O halde yürüyün, Allah size iki Taifeden birini bahşetti.” buyurdu.
Ramazan Ayında Bedir’de Savaş
İki ordu, Ramazan ayının 17’si Cuma günü Bedir’de karşı karşıya geldi. Kureyşlilerden üç kişi, bire bir dövüş talep etti. Hz. Ali, Hz. Hamza ve Hz. Ubeyde karşılarına çıktı. Hz. Ali ve Hz. Hamza rakiplerini kolayca yenerken, Hz. Ubeyde yara aldı ancak rakibini mağlup etmeyi başardı. Bu yenilgilerin ardından Ebu Cehil, toplu taarruz emri verdi. Müslümanlar, Peygamberimizin emriyle tekbirler getirerek karşı taarruza geçti.
Meleklerin Yardımı ve Müslümanların Zaferi
Şiddetli bir şekilde başlayan savaş tüm şiddetli ile devam ediyordu. Peygamberimiz ise Müslümanların arasında hem savaşıyor hem de Müslümanlara moral verecek sözler söylüyordu. Peygamberimiz, yanında bulunan Hz. Ebu Bekir’e, “Müjde! Cebrail ve melekler yardıma geldi.” buyurdu. Allah’ın, meleklerle yardımı ile Müslümanlar, müşrikleri bozguna uğrattı. Müşriklerin komutanı Ebu Cehil dahil 70 kişi öldürülürken, İslam ordusu 14 şehit verdi.
Bedir Savaşı’nın Önemi Ve Ardından Yaşananlar
Bedir Savaşı, Müslümanlar için büyük bir zafer ve varoluş mücadelesinin dönüm noktası oldu. Mekkeli müşriklerin itibarı sarsıldı ve İslamiyet’in yayılma hızı artmaya başladı.
Savaşın ardından, Şam ticaret yolları Müslümanların kontrolüne geçti. Medine’deki Yahudiler ise Müslümanlarla yaptıkları anlaşmaya uymadıkları için Medine’den göç etmeye zorlandı.
darkhbr sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.